Open House Stock­holm 2024

Följ med i vår stads­ut­veck­lings­resa

Som en del av Open House Stock­holm är du välkom­men att träffa oss som jobbar med natur­bana Centrala Nacka. Vad händer, vad är visio­nen, vad finns idag och vad plane­ras? Följ med på vår stads­ut­veck­lings­resa från ett mer tradi­tio­nellt sätt att bygga stad till fram­ti­dens sätt att skapa håll­bara stads­mil­jöer. Staden möter natu­ren – det vi kallar natur­bant.

Fredag 4 okto­ber kl. 15.30, Nackarum­met: Tunnel­ba­ne­spe­cial. Efter före­dra­get blir det visning från gång­bron över Värm­dö­vä­gen. Notera att vi inte kommer att gå ner i tunn­lar eller till arbets­plat­sen. Till denna visning behö­ver du föran­mäla dig, vilket du gör genom att klicka här »

Lördag 5 okt, kl. 10.00, 11.30 och 13.00, Green Room: Visning och rund­tur i Stads­hus­kvar­te­ren med start i Green­room, den lilla skogs­dungen mellan Nacka Forum och stads­hu­set. Alla är välkomna, ingen föran­mä­lan.

Fredag 4 okto­ber

kl. 15.30 – 16.15

Tunnel­ba­nans blå linje och station Nacka

– i hjär­tat av Centrala Nacka

År 2030 kommer tunnel­ba­nans blåa linje till Nacka – och med den möjlig­he­ter fler snabba och håll­bara sätt att ta sig till och från Stock­holms city och andra desti­na­tio­ner i Stor­stock­holm.

Tunnel­ba­nans sträck­ning mellan T‑centralen och Nacka tar bara 12 minu­ter. Slut­sta­tio­nen Nacka hamnar mitt i hjär­tat av Centrala Nacka, med två uppgångar och tre entréer. På södra sidan om Värm­dö­le­den, vid Nacka Forum, byggs en entré mot Vikdals­bron och en entré mot den fram­tida Stads­huspar­ken. Norr om Värm­dö­le­den byggs ytter­li­gare en entré mot Jarla­bergs­vä­gen där platt­for­men nås med stora, snabba hissar.

Region Stock­holm som har uppdra­get att bygga den blå linjen till Nacka, berät­tar om projek­tet så här halv­vägs fram till trafik­start 2030. Vi får höra om arbe­tet med tunn­lar, schakt och biljett­hal­lar, om utma­ningar och hur en god plane­ring håller projek­tet på spåret.

Vi berät­tar också kort om natur­bana Centrala Nacka, de nya Stads­hus­kvar­te­ren och planerna för stads­de­len.

OBS. Notera att vi inte kommer att kunna besöka arbets­plat­sen och tunn­larna. Vi star­tar i Nackarum­met med ett före­drag och går sedan ut och tittar på plats via gång­bron över Värm­dö­vä­gen.

Visning: Start i Nackarum­met, plan 1 i Nacka Forum kl. 15.30, följt av en kort prome­nad på fem minu­ter till gång­bron över Värm­dö­vä­gen, där visningen avslu­tas. Tidsåt­gång totalt ca 50 minu­ter.

Föran­mä­lan krävs för av plats­skäl, vilken du gör via Open House »

Open House 2024 - Foto Jenny Frejing

Foto: Jenny Frejing

Lördag 5 okto­ber

kl. 10.00 – 10.50
kl. 11.30 – 12.20
kl. 13.00 – 13.50

​I Nackas mest centrala läge kommer det dyna­miska mötet mellan natu­rens lugn och stadens puls att prägla gestalt­ning och inne­håll. Här, i den nya natur­bana stads­mil­jön, bygger vi nya, håll­bara kvar­ter, gator och torg. När det är klart ryms 3 500 bostä­der och 4 500 arbets­plat­ser, idrotts­plat­ser, skolor, fik, restau­ranger, handel och en tunnel­ba­nesta­tion.

Det blir också en stor park, Stads­huspar­ken. Allt med gångav­stånd till sjöar, hav och orörd natur.

Vi berät­tar om det som är byggt idag, vad som plane­ras och om visio­nen som finns för Centrala Nacka och avslu­tar med en rund­vand­ring i Stads­hus­kvar­te­ren. Det tar totalt unge­fär 50 minu­ter.

Välkom­men! Samling i Green Room, den lilla skogs­dunge som ligger mellan Nacka Forum och Nacka Stads­hus.

Open House Stockholm. Följ med i den nya naturbana stadsdelen Centrala Nacka Illustration: Nacka Kommun/Amanda Wahlén, Sweco

Illust­ra­tion: Nacka Kommun/Amanda Wahlén, Sweco