Uteserveringar i Nacka kommun

I samarbete med Uteserveringar i Nacka kommun

Innehåll Uteserveringar 4 Vilka tillstånd finns? 4 Hur du ansöker om polistillstånd för uteservering 7 Utformning av din tillståndsansökan 12 Utformning av uteserveringen 15 Placering och storlek 15 Viktigt kring framkomlighet 16 Mark och golv 18 Inramningen 21 Möblering 24 Markiser och parasoller 27 Markis fäst i fasad 27 Checklista 28 Kontakt 30 Manualen är framtagen april 2023. 2

Uteserveringar Uteserveringar är ett positivt inslag i stadsbilden och en viktig del i ett levande Nacka Kommun. För att få tillstånd att anlägga en uteservering finns det flera aspekter att tänka på och du behöver polistillstånd. För att serveringsytorna ska bli det kvalitativa tillskott de är har vi tagit fram en guide. En vägledning kring hur du kan tänka kring utformning – möblering, eventuella golv, parasoller, markiser och skyltning. Det finns även riktlinjer för hur uteserveringen ska se ut för att passa in i miljön, uppfylla kraven för mat- och alkoholservering och inte hindra framkomligheten. I denna broschyr kan du läsa om vad du ska tänka på när du planerar din utomhusmiljö och hur du går tillväga för att ansöka om de tillstånd som behövs. VILKA TILLSTÅND FINNS? När det gäller uteservering är det generellt ett polistillstånd som behövs. I din verksamhet kan det i vissa fall krävas andra typer av tillstånd. För att göra det enkelt för dig har vi samlat information om aktuella tillstånd i vår tillståndsguide. Nedan följer några exempel på tillstånd som kan vara aktuella för dig. Tillståndsguiden hittar du här. * Polistillstånd för användning av offentlig plats * Bygglov, kan vara aktuellt om du ska bygga nytt, bygga till, sätta upp en skylt, bygga ett trädäck, glasa in eller sätta upp ett tak till din uteservering. * Serveringstillstånd, behövs om du i din verksamhet vill servera alkohol. * Livsmedelsverksamhet, registrering av detta behövs om du i din verksamhet vill servera mat. * Terrassvärmare, tillstånd att hantera gasol behövs hos Södertörns Brandförsvarsförbund.

Hur du ansöker om polistillstånd för uteservering Planerar du för en uteservering som kommer placeras på kommunens mark eller på en offentlig plats i Nacka kommun, behöver du ansöka om polistillstånd. I Nacka kan du med fördel ansöka om tillstånd via vår e-tjänst. Din ansökan skickas då automatiskt vidare till polisen. På så sätt hinner vi förbereda vårt remissvar snabbare så att du ska kunna få ditt tillstånd i tid. Vårt ansökningsformulär innehåller samma frågor som polisens formulär. Du ska alltså inte skicka in en separat ansökan till polisen. Du behöver också ta reda på vem som är markägare, om det är kommunen eller en privat markägare. Du kan enkelt se den kommunägda marken via Nackas kommunkarta Nacka kommun – Karta i kategorin bo och bygga och kommunägd mark. För information om annan markägare tar du enklast hjälp av Lantmäteriet. Se Lantmäteriets hemsida här. Det behövs alltid ett godkännande av markägaren för din uteservering, oavsett om denna är kommunen eller annan privat markägare. I de fall det är en privat markägare ska tillstånd från denna bifogas i din ansökan till polisen.

POLISEN UTFÄRDAR TILLSTÅNDET OCH KOMMUNEN ÄR REMISSINSTANS Det är polismyndigheten som utfärdar tillståndsbeviset juridiskt sett. Det krävs alltid tillstånd från polismyndigheten för uteservering på offentliga platser. Innan polisen ger tillstånd ska kommunen yttra sig gällande din ansökan. När du ansöker via kommunens e-tjänst skickas din ansökan parallellt automatiskt vidare till polisen. På så sätt hinner kommunen börja handläggningen och förbereda vårt remissvar snabbare för att du ska kunna få ditt tillstånd i tid. Kommunen bedömer din ansökan och lämnar besked till polisen, tillsammans med medföljande villkor som ska uppfyllas för att ansökan ska kunna bli godkänd. Om kommunen inte godkänner din ansökan kan polismyndigheten inte heller godkänna det. Om restaurangen byter ägare eller om verksamhet säljs återkallas tillståndet hos polisen. Polistillstånd kan inte överlåtas av nuvarande ägare. Har du frågor eller är i behov av hjälp är du välkommen att kontakta Stadsbyggnadsservice. De kan bland annat hjälpa dig att kontrollera om det är kommunens mark eller annan markägare. Det behövs alltid tillstånd av markägaren för att använda marken.

Ansökan skickas in via kommunens e-tjänst. Din ansökan skickas automatiskt in till polisen. AVGIFTER FÖR UTESERVERING Polisen tar ut en avgift för att behandla din ansökan. Kommunen tar också ut en avgift för den mark du använder till uteservering. Minst två månader innan du planerar att öppna uteserveringen ska du skicka ansökan till polisen. Du ansöker om tillstånd via kommunens e-tjänst. Din ansökan skickas då automatiskt vidare till polisen. NACKAS SÄSONG FÖR UTESERVERING I Nacka löper säsongen för uteservering mellan 1 april och 30 september vilket är fastställt enligt taxedokument. Det är med andra ord inom denna tidsram som du söker tillstånd för din uteservering. För aktuell avgift se taxedokument. I webbkartan kan du hitta kommunägd mark och du kan enkelt ladda och kostnadsfritt ladda ner utdrag från kartan att använda i din ansökan. Besök Nacka kommuns webbkarta.

Polisen sammanfattar yttranden och meddelar beslutet. Kommunen påbörjar handläggning och meddelar polisen sitt remissvar. Betala ansökningsavgiften till polisen.

5 Ange Ange Ange 1 2 3 Utformning av din tillståndsansökan Det är viktigt att du är så noggrann som möjligt när du fyller i din ansökan. Med detaljerad information går det fortare att behandla din ansökan och eventuella missförstånd kan undvikas. Kompletterande ritningar och beskrivning av situationsplanen ska alltid bifogas. Du ansöker om tillstånd via kommunens e-tjänst. Din ansökan skickas då också automatiskt till polisen DET HÄR SKA FINNAS I ANSÖKAN: * En ritning i skala 1:1000 som visar var du vill placera uteserveringen. Ritningen (se exempel nedan) ska visa var gångbanan och/eller gatan går samt var de närmsta byggnaderna finns. Den ska också visa hur serveringen är utformad. Fasta föremål nära serveringen – till exempel träd, stolpar, cykelställ och elskåp – ska synas på ritningen. Kom ihåg att ange alla mått enligt nedan. * En översiktskarta som visar uteserveringen i för- hållande till andra byggnader och verksamheter med gatunamn och nummer. * Tydliga skisser, ritningar och/eller foton på staket, möbler, parasoll, blomsterlådor och liknande. * Du kan kostnadsfritt hämta ett utdrag ur Nacka kommuns webbkarta i pdf-format. Här hittar du Nacka kommuns webbkarta.

1 3 6 5 4 2 6 6 2 3 4 företagets namn uteserveringens bredd uteserveringens längd Ange bredden på trottoar, inklusive kantsten Ange på vilken/vilka adresser som uteserveringen ska stå på Ange fasta föremål nära uteserveringen, till exempel träd, stolar eller elskåp 4 5 6 Entré

Utformning av uteserveringen PLACERING OCH STORLEK När du ska planera din uteservering finns det några saker att tänka på. I denna del berörs utformningen av din uteservering, bland annat hur stor den får vara och var den kan placeras beroende på var i staden den ska ligga och hur miljön runt den ser ut. LÄTT ATT TA SIG FRAM Oavsett var din uteservering ska ligga ska det finnas en fri och tillgänglig gångyta utan hinder utanför serveringen så att det är enkelt att ta sig fram. Exempel på hinder är stolpar, skyltar, träd, krukor och parkeringsautomater. Uteserveringen ska placeras så den inte är i vägen för personer med nedsatt rörelse och orienteringsförmåga, fotgängare, trafik, transporter eller räddningstjänst. OLIKA FÖRUTSÄTTNINGAR Förutsättningarna för uteserveringar är olika från plats till plats, beroende på om uteserveringen ligger på en gångbana eller på ett torg. Det är kommunen som utvärderar och bedömer om placeringen och storleken som du vill använda till en uteservering är lämplig samt hur stor yta du kan ta i anspråk. En uteservering får till exempel inte stå på, eller ligga i direkt anslutning, till en cykelbana. Brandposter, rökluckor, avstängningsventiler, kabelbrunnar, elskåp och liknande ska vara tillgängliga och får inte täckas över eller skadas. Uteserveringen får inte heller skada några träd eller planteringar som buskage och perenner.

VIKTIGT KRING FRAMKOMLIGHET På en gångbana där få människor rör sig ska det fria utrymmet vara minst 1,8 meter. Minsta mått ner till 1,5 meter kan prövas utifrån det individuella fallet. Där fler människor rör sig behöver det minsta måttet vara 2 meter. Gångbana 1,8 m På en gångbana där det inte rör sig alltför många människor ska det fria utrymmet, inklusive kantsten, vara minst 1,8 meter. 1 2 3 m Skala 1:50

1 2 3 m Skala 1:50 Gångbana 2 m Cykelbana 1,5 m På en gångbana där många människor passerar, till exempel på en gågata eller välbesökta passager i centrum ska det fria utrymmet, inklusive kantsten, vara minst 2 meter.

MARK OCH GOLV Uteserveringen ska vara en del av stadsrummet. Därför ska den beläggning som redan finns på marken utgöra golvet på din uteservering. Trägolv eller liknande får endast byggas i undantagsfall och då med särskilt tillstånd från kommunen. Ta kontakt med Stadsbyggnadsservice för rådgivning. FÖRANKRING I MARK Om du behöver förankra något i marken behöver du ange det i ansökan. Det kommer att prövas från fall till fall. Återställning sker när uteserveringen tas bort.

INRAMNINGEN Inramningen är det som avgränsar uteserveringen. Den gör att gäster och allmänhet tydligt kan se vilken yta som är avsedd för uteservering. Gående med nedsatt synförmåga kan känna gränsen mellan gångbana och uteservering. Avgränsning ska alltid finnas på uteserveringens kortsidor. Är uteserveringen 1,6 m djup eller mer ska även långsidan avgränsas. Den ska vara minst 90 cm och max 1,1 m hög. Avgränsningen ska vara stabil så att den inte välter om någon går in i den. Uteserveringen ska vara lätt att upptäcka för en person som har svårt att se. Därför ska det vara en 10 cm hög list längst ner på avgränsningen som går att känna av med teknikkäpp. STAKET I de fall där uteserveringen ska avgränsas med staket ska det vara ett svart tunt metallstaket eller ett vindskydd. Staketet ska vara 90 centimeter högt och ha minst en tvärslå 10-35 centimeter från marken så att personer med synnedsättning lätt kan upptäcka avgränsningen med en ledkäpp. Hela staketet ska stå inom den yta du har fått tillstånd för. Om staket är högre än 110 centimeter över marken behöver du bygglov.

VINDSKYDD Det är tillåtet att sätta upp ett vindskydd i staketet om vindskyddet har en färg som passar in i stadsmiljön. Även en höj- och sänkbar glasinramning är tillåten om den tillsammans med staketet är maximalt 140 centimeter hög. Kontakta Stadsbyggnadsservice om vad som är lämpligt på just din plats. LOGOTYP Om du vill ha restaurangens namn och logotyp på vindskyddet ska text samt symbol eller bild vara diskreta. Även annan reklam skall vara diskret.

MÖBLERING Borden och stolarna på uteserveringen ska passa in i stadsmiljön. Uteserveringen ska möbleras på så sätt att den är tillgänglig för alla och upplevs som öppen, luftig och flexibel. BORD OCH STOLAR Bord och stolar ska bidra till helheten i stadsrummet och ska anpassas till den befintliga arkitekturen och den kulturella miljön där uteserveringen är placerad. Eftersom stadsmiljön är olika från plats till plats skiljer sig även förutsättningarna. Generella riktlinjer säger att stolar och bord helst ska vara konstruerade av metall, smide eller trä och vara lätta att flytta. Andra lösningar kan vara tänkbara, förutsatt att du tar hänsyn till var uteserveringen är placerad i staden och hur miljön intill ser ut. TILLGÄNGLIGHET Alla ska kunna nå och använda din uteservering. Ställ inte ut dina möbler för tätt. Personer med nedsatt rörelse- och orienteringsförmåga ska kunna besöka din uteservering. ÖVRIGA MÖBLER Alla möbler som till exempel krukor, växter och menyskyltar ska få plats innanför din upplåtna plats för din uteservering. Uteserveringen ska används regelbundet och får inte användas för förvaring av hopställda bord och stolar.

MARKISER OCH PARASOLLER Uteserveringen ska vara så öppen som möjligt för att uppfattas som en del i stadsrummet och inte som en tillbyggnad. Därför är markiser eller parasoller att föredra vid val av regn- eller solskydd. De kan lätt fällas upp eller ner beroende på väderlek och öppettider. ANPASSAS TILL STADSMILJÖN På samma sätt som möblernas utseende ska bidra till helheten i stadsrummet, ska även markiser eller parasoller anpassas till den befintliga arkitekturen och den kulturella miljön där uteserveringen är placerad. Markisernas och parasollernas placering, färg, bredd och längd ska anpassas till platsen. MARKIS FÄST I FASAD INFÄSTNING OCH BYGGLOV Om markiser ska fästas i fasaden behöver du inte bygglov. Tänk dock på att du behöver ett godkännande från din fastighetsägare. PLACERING Markisen eller parasollet får inte sticka ut utanför din upplåtna plats för din uteservering.

Att tänka på FÖRANKRING Fasta förankringar på marken kan förekomma, lämpligheten avgörs från fall till fall. Fasta infästningsanordningar som inte används kan hindra framkomligheten i staden och kan utgöra en risk för gående. Därför ska till exempel staket och parasoller i första hand stå på egna fötter. RENHÅLLNING OCH SNÖRÖJNING Du som har polistillstånd för att använda kommunens mark ansvarar för att hålla ytan och marken närmast serveringen fri från skräp, löv och ogräs. Det innebär också att borden ska städas kontinuerligt för att undvika invasion av råttor och småfåglar samt att allt skräp som kan härledas till serveringen ingår i sökandes ansvar för avfallshantering. Du ansvarar även för snöröjning och halkbekämpning vintertid. RAMPER OCH TRAPPOR Om ramp finns ska den rymmas inom den upplåtna ytan för uteservering. Hur rampen eller trappan ska se ut och vara utformad beror på platsens eller byggnadens karaktär. När en befintlig plats eller byggnad ska ändras för att förbättra tillgängligheten finns det dock grundregler för hur de ska utformas. Du kan läsa om grund- reglerna i Boverkets ”Enkelt Avhjälpta Hinder”. TERRASSVÄRMARE OCH MARSCHALLER Du behöver tillstånd för hantering av gasol om du har mer än 60 liter (vilket motsvarar två stycken P11). Du söker tillstånd hos Södertörns Brandförsvarsförbund. Du ska placera värmarna på ett säkert sätt så att de inte riskerar att välta. Läs mer om hantering av brandfarliga varor här. Att använda marschaller är förbjudet då de utgör en säkerhetsrisk, särskilt för personer med synnedsättning. TILLGÄNGLIGHET Alla personer ska kunna nå och använda din uteservering, även personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga, användare av rullstol eller rollator och personer med nedsatt syn. På Nacka kommuns webbplats kan du läsa mer om tillgänglighet. ÅTERSTÄLLNING När serveringen stänger för säsongen ska du städa ytan och återställa den i ursprungligt skick. Eventuella infästningsanordningar i marken får inte utgöra någon risk för passerande.

Vem behöver du kontakta? Du kan behöva kontakta andra myndigheter i samband med att du ansöker om att få använda stadens mark till en uteservering. Kontakta och berätta gärna för oss om din idé tidigt. Då kan vi hänvisa dig rätt från början. Här hittar du information om vem som gör vad samt vart du kan vända dig. Nacka kommun får många ansökningar där kommunen inte är markägare och därmed inte kan yttra sig. Kommunen är alltid remissinstans, oavsett om kommunen är markägare eller inte. För att undvika lång handläggningstid och att ni ska få ert yttrande så snart som möjligt, se till att ni ansöker hos rätt markägare och om rätt tillstånd. Det behövs alltid ett tillstånd från markägaren. Om din uteservering planeras på privat mark ska tillståndet från markägaren bifogas i din ansökan till polisen. NACKA KOMMUN STADSBYGGNADSSERVICE Hit kan du vända dig med alla ärenden och frågor som har med bygglov, planering, miljö, lantmäteri. Här kan du också få råd och tips på hur du kan utforma din uteservering samt information om vilka regler som gäller. Telefon: 08-718 80 00 E-post: stadsbyggnad@nacka.se Webbplats: www.nacka.se Adress: Granitvägen 15, 131 81 Nacka ENHETEN FÖR OFFENTLIG UTEMILJÖ – MARKUPPLÅTELSE Du skickar in din ansökan via kommunens e-tjänst. Din ansökan skickas då också automatiskt in till polisen. Kommunen kan genom denna rutin förbereda vårt remissvar snabbare så att du ska kunna få till tillstånd i tid. Kommunen bedömer bland annat om platsen som du vill använda är lämplig och hur stor yta du kan ta i anspråk. E-post: info@nacka.se Webbplats: Nacka kommun – Tillstånd för att använda offentlig plats POLISMYNDIGHETEN Det är polismyndigheten som ger dig tillstånd och utfärdar ditt tillståndsbevis, i samråd med Nacka kommun. Genom att ansöka via kommunens e-tjänst skickas din ansökan automatiskt också till polisen. Kommunen kan genom denna rutin förbereda vårt remissvar snabbare så att du ska kunna få till tillstånd i tid. MILJÖENHETEN, NACKA KOMMUN Om du planerar att starta eller förändra din livsmedelsverksamhet (huvudsakligen försäljning av mat och dryck) ska du vända dig till miljöenheten. Tänk på att även om verksamheten är registrerad sedan tidigare gäller registreringen bara för det företag som driver verksamheten idag. Om verksamheten byter ägare ansvarar det fö-

retag som tar över att meddela anmäla detta till miljöenheten. Webbplats: www.nacka.se E-post: miljoenheten@nacka.se SERVERINGSTILLSTÅND – MILJÖENHETEN Hit vänder du dig om du vill servera alkoholhaltiga drycker. För att få lov att göra det måste du ha serveringstillstånd. Det kan vara bra att veta att det krävs ett särskilt tillstånd för att få servera alkohol på en uteservering. Det räcker inte att du redan har ett tillstånd för din restaurang. Webbplats: Serveringstillstånd, Nacka kommun E-post: alkotill@nacka.se SÖDERTÖRNS BRANDFÖRSVARSFÖRBUND Hit vänder du dig för tillstånd för att använda gasol eller annan brandfarlig vara. Här får du veta mer om säker användning av terrassvärmare, svar på frågor kring brand, skydd, personsäkerhet och om utrymningsvägar från fastigheter intill kan påverkas av uteserveringen. Webbplats: www.sbff.se E-post: brandforsvaret@sbff.se Telefon: 08-721 22 00

Har du frågor? Tveka inte att kontakta oss om du har frågor om att använda kommunens mark och vad som gäller för uteserveringar. Du når oss via Nacka Kommun Stadsbyggnadsservice, stadsbyggnad@nacka.se, så kommer vi med råd och hänvisar dig rätt!

I samarbete med

RkJQdWJsaXNoZXIy MjYyNDk=