Vi behö­ver mer snäll­het i samhäl­let

Clownen Blomman på Gatufesten i Centrala-Nacka

Foto: Marie-Therese Karl­berg

KARO­LIN FORS­LING, STADS­UT­VECK­LARE:

Vi behö­ver mer snäll­het i samhäl­let

Natur­bana Centrala Nacka tar succe­sivt form i ett möte mellan grönska och stor­stads­puls. Visio­nen är att männi­skor ska bo och verka i levande stads­kvar­ter som byggts på natu­rens vill­kor. Möt Karo­lin Fors­ling som har myntat begrep­pet Natur­ban.

Text: Ingela Engblom

Centrala Nacka är ett av Sveri­ges största stads­ut­veck­lings­pro­jekt. Det är många intres­sen­ter inblan­dade vilket gör att medska­pande är en viktig nyckel till fram­gång. En grund­för­ut­sätt­ning är också att det finns en tydlig vision. Den har Karo­lin Fors­ling, stads­ut­veck­lare på Fors­lin­gU­ni­ted, varit med och skapat.

– Jag utgår alltid ifrån plat­sens själ. Ett nyckelord var närhet, när jag till­sam­mans med min samar­bets­part­ner Lena Sjödin formade idén kring Centrala Nacka. Närhet till natu­ren men också till affärs­liv, samhälls­ser­vice och utbild­ning. Och fram­förallt närhet mellan de männi­skor som lever och jobbar där, berät­tar hon.

Träff­säkra trendspa­ningar och en opti­mis­tisk fram­tids­tro är redskap som Karo­lin använ­der sig av. I fallet med Centrala Nacka ställde hon sig frågan hur det urbana livet kommer att se ut i fram­ti­den.

– Det här var före pande­min men min över­ty­gelse var redan då att männi­skor behö­ver leva i balans mellan natur och stad. Ur det skapade jag begrep­pet ”natur­ban”. Den natur­bana visio­nen ökar männi­skors livs­kva­li­tet så att de mår och preste­rar bättre, säger hon.

Personer fikar utomhus vid ett trädbeklätt café, som illustrerar ett fik i Naturbana Centrala Nacka
Kvinna håller i en mugg beklädd med mossa i Naturbana Centrala Nacka

I 25 års tid har Karo­lin arbe­tat med fastighets- och stads­ut­veck­ling. Som nyutex­a­mi­ne­rad från mittu­ni­ver­si­te­tet fick hon i uppgift att rädda sundsvalls stads­kärna från att dö.

– Jag fick stan i knät, bara 24 år gammal, och helt utan manual. Det jag lärde mig där har följt mig genom hela yrkes­li­vet. Jag insåg vilken kraft som skapas ur samar­be­ten. Det slutade med att vi vann pris som Årets stads­kärna 1999.

Nästa stora projekt som hon tog sig an var Sickla. Istäl­let för att riva det gamla indu­stri­om­rå­det och bygga ett helt nytt köpcent­rum skapade Karo­lin koncep­tet Sickla Köpkvar­ter. Att spara det gamla industri­ar­vet och utgå från plat­sens histo­ria och kvali­tet var ett helt nytt sätt att se på stads­ut­veck­ling.

– Det gäller att hitta plat­sens DNA. Fram­gångs­fak­torn var att Ljung­bergs­grup­pen arbe­tade nära kommu­nen.

Det finns en enorm kraft och själ i Nacka. När tunnel­ba­nan är klar kommer Centrala Nacka att bli en attrak­tiv hub för inno­va­tivt före­ta­gande och krea­ti­vi­tet.

Karo­lin Fors­ling, stads­ut­veck­lare på Fors­lin­gU­ni­ted

Idag bor Karo­lin i Sigtuna men i vårt samtal blir det tydligt att hon har en del av sitt hjärta i Nacka. Enga­ge­manget är starkt och äkta. Hennes farmor var Storängsbo och själv hade hon adress Per Hall­ströms väg sina första år i livet.

– Det finns en enorm kraft och själ i Nacka. När tunnel­ba­nan är klar kommer Centrala Nacka att bli en attrak­tiv hub för inno­va­tivt före­ta­gande och krea­ti­vi­tet, säger Karo­lin.

Hur fram­ti­dens arbets­liv kommer att se ut är en fråga som Karo­lin ägnar mycket tid åt. Samti­digt som hon utveck­lar visio­nen i Centrala Nacka driver hon ett pilot­pro­jekt till­sam­mans med Skanska.

I en kontors­fas­tig­het testas en delnings­ba­se­rad affärsmo­dell som tagit avstamp från den hybrida verk­lig­het där två eller tre dagar på konto­ret har blivit en stan­dard.

– Delnings­e­ko­no­min spri­der sig till en rad olika områ­den. Nu har turen kommit till arbets­li­vet där vi ser att ytor börjar stå tomma. Hur kan vi effek­tivt utnyttja dessa ytor och samti­digt skapa värden för medar­be­tare, före­tag och plat­sen?

Pilot­pro­jek­tet är ett samar­bete med Mittu­ni­ver­si­te­tet som kommer att forska på vad det faktiskt inne­bär för presta­tion, före­tagskul­tur, välbe­fin­nande och krea­ti­vi­tet att de anställda arbe­tar några dagar på konto­ret och några på distans.

– Det ska bli spän­nande att se resul­ta­tet då det kommer att vara evidens­ba­se­rat och inte byggt på en massa giss­ningar.

Framtidens kontor som det skulle kunna se ut i Naturbana Centrala Nacka
Ett faktum, som stads- och samhälls­ut­veck­lare måste ta hänsyn till, är att vi måste hushålla med jordens resur­ser. Visio­nen för Centrala Nacka är att bygga på natu­rens vill­kor men på ett urbant sätt. Det ska finnas liv, puls och rörelse men i samklang med natu­ren.

– Vi behö­ver mer snäll­het i samhäl­let. Att bygga stad utifrån natu­ren är ett sätt att nå det. Vi kan inte ha alla svar idag när vi bygger för morgon­da­gen, men vi kan ha en rikt­ning – och det har Centrala Nacka, säger Karo­lin.

Natur­bana Centrala Nacka har en stark vision att utgå ifrån. Nu är utma­ningen att tydlig­göra den och se till att förut­sätt­ning­arna är de bästa så att fastig­hets­bo­lag, kommun och andra aktö­rer för en dialog över grän­serna.

– Det är först när vi tar vara på alla kompe­ten­ser, vågar samar­beta och delar visio­nen som vi kan nå målet, avslu­tar Karo­lin.